Borsmenta (Mentha piperita). Fotó: Flickr/Melanie Shaw Medical Herbalist

A borsmenta lett az év gyógynövénye – mutatjuk, mi mindenre használhatod

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2024-ben a borsmentát választotta az év gyógynövényének.

A szervezet közleménye szerint a borsmenta (másnéven borsos menta, latinul Mentha piperita) évelő, Európában és Észak-Amerikában is termesztett növény, amelynek levelét és illóolaját használják a gyógyászatban.

Jelentőségét mutatja, hogy a legrégebben termesztett gyógynövények egyike.

A borsmenta leveléből készült teát és illóolajat a népi gyógyászatban epe- és bélpanaszok, illetve megfázásos tünetek enyhítésére alkalmazzák, külsőleg pedig bőrviszketés és fájdalom csillapítására használják. A borsmentaolaj számos klinikai vizsgálat szerint hatásosan enyhíti az emésztési panaszokat, ami elsősorban görcsoldó hatásával függ össze – írták.

Úgy folytatták, hogy epehajtó hatását is vizsgálatok bizonyítják. Megfázás esetén köptetőként alkalmazzák. Az illóolajat, illetve a belőle nyert mentolt antibakteriális, hűsítő és enyhe helyi érzéstelenítő hatása révén külsőleg is használják például csípések, kiütések esetén. A kezelt terület vérkeringésének fokozásával enyhíti az ízületi- és izomfájdalmat.

Pozitív tulajdonságai miatt széles körben használják a borsmentát más területeken is:

  • Frissítő íz és illat: A borsmenta kellemes, frissítő ízt és illatot kölcsönöz ételeknek és italoknak, így gyakran felhasználják ételek, italok és rágógumik ízesítésére.
  • Emésztést segítő hatás: A borsmenta hozzájárulhat az emésztési folyamatokhoz, segíthet enyhíteni az emésztési problémákat, például puffadást és gyomorégést.
  • Lélegzetfrissítő: Sokan használják a borsmentát a szájszag enyhítésére és a lélegzetfrissítésre, például fogkrémekben.
  • Nyugtató hatás: A borsmenta olajnak nyugtató hatása lehet, amely segíthet enyhíteni a stresszt és feszültséget.
  • Megfázás- és influenzajavító: A borsmenta tea hozzájárulhat a légúti problémák enyhítéséhez, például köhögés és torokfájás esetén, valamint segíthet a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében.
  • Élénkítő hatás: A borsmenta felfrissítheti és élénkítheti az embert, így gyakran alkalmazzák koncentrációfokozó célokra is.

Az MGyT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez – áll a közleményben.

Borsmenta (Mentha piperita). Fotó: Flickr/Melanie Shaw Medical Herbalist