Profilok millióit törli naponta a Facebook – ez az intézkedés oka

Profilok millióit törli naponta a Facebook – ez az intézkedés oka

Beindult a nagytakarítás a Facebookon: a közösségi oldal napi szinten olyan profilok millióit szünteti meg, melyek hamis információkat terjesztenek.

Zuckerbergék azután kapcsoltak magasabb fokozatba, hogy kiderült: több tízmillió profilhoz fért hozzá egy elemzőcég, az így nyert adatokat pedig információk szerint politikai célokra használták fel. Plusz orosz befolyással kapcsolatos vádak is napvilágot láttak, mely szintén nem tett jöt a közösségi hálóval kapcsolatos bizalomnak.

A Facebook ezért nagy lendülettel, igen látványosan kezdte összekapni magát. A HVG cikke szerint négy fő területre koncentrálnak:

  • az idegen beavatkozás megakadályozására,
  • a kamuprofilok gyorsabb kiszűrésére és törlésére,
  • a hirdetések átláthatóságának növelésére,
  • a hamis hírek terjedésének csökkentésére.

Utóbbival kapcsolatban már konkrétumokat is tudni: a Facebook nemrég partnerségre lépett a francia hírügynökséggel, az AFP-vel, melynek keretében egy, a közösségi oldallal együttműködő csapat ellenőrzi majd a hírfolyamban megjelenő fotók és videók valóságtartalmát, hogy így segítsék a manipulatív képi tartalmak kiszűrését. Az újdonságot első körben Franciaországban vezették be, de később még több partnerre és országra, így több mint valószínű, hogy hazánkra is kiterjesztik majd – áll a cikkben.

Emellett a kamucikkeket terjesztő oldalak ellen is hadba állnak, melyeket még szándékuk szerint azelőtt blokkolnak egy proaktív rendszernek köszönhetően, hogy azok károkat okoznának a fals információkkal.

Az új megoldással sokkal gyorsabban képesek megtalálni és kiszűrni a megosztó vagy félrevezető tartalmakat – idézte a HVG Samidh Chakrabarti termékmenedzsert.

A félautomata rendszer a Facebook közlése szerint napi szinten milliónyi kamuprofiltól szabadítja meg az oldalt és használóit.

Chakrabarti hozzátette: a rendszert sikerrel tesztelték az olaszországi, valamint az amerikai időközi választások idején, egy alabamai esetnél pedig macedón spammerek tömegét sikerült így blokkolniuk.