Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember (Fotó: Facebook/Szabó Gyuri bácsi)

Ma 90 éves Gyuri bácsi, a bükki füvesember

Idén április 15-én töltötte be 90. életévét Szabó György, akit az ország csak bükki füvesemberként ismer és szeret.

Gyuri bácsi 1928. április 15-én született Miskolcon, apja iparosember, anyja háztartásbeli volt – írja a Sokszínű Vidék. Az elemi és a polgári iskola után könyvkereskedői képesítést szerzett, és a könyviparban dolgozott 1988-as nyugdíjba vonulásáig.

Nyugdíjas éveiben fordult a természetgyógyászat felé, a 2000-res években pedig elkezdte a gyógynövények gyógyhatásaiak, pozitív tulajdonságainak széles körű megismertetését, 2010-ben pedig fitoterapeuta oklevelet szerzett.

Gyuri bácsi gyógyteái rengeteg bajra kínálnak gyógyírt, könyveit is előszeretettel forgatják azok, akik nem zárkóznak el a gyógynövényektől. A szakember kezdeményzésére indult el a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok, melyet minden nyáron megtartanak, és ezrek érkeznek ide, a füvesember otthonába.

Szabó Gyuri bácsinak 2011-ben a Károly Róbert Főiskola tiszteletbeli főiskolai tanári címet adományozott neki, 2012-ben életműve elismeréseként megkapta a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által létrehozott Természetgyógyászatért díjat, 2013-ban pedig a Fleischmann Rudolf Díjat, valamint a Magyar Örökség Díjat – idézte fel a cikk.

2014-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Prima Díj közönségdíját, 2015-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium Magyar Gazdaságért díját, 2016-ban pedig a Magyar Konyha Termelői Díját vehette át. 2015-ben a Milánói Világkiállításon lányával, Lopes-Szabó Zsuzsával együtt képviselte Magyarországot. Munkásságát 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el.

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember (Fotó: Facebook/Szabó Gyuri bácsi)