Civil rendőrautó (Vezda László/Police.hu)

Új módszerrel mérnek a rendőrök: fizethet, aki nem vigyáz

Egymást érik az olyan beszámolók, hogy nem csak a jól felismerhető, lesben álló rendőrautóktól kell tartani: a hatóság mindenféle jelölés nélküli civil kocsikkal is vadászik a szabályszegőkre, ráadásul menet közben, hátulról. Van, aki már bele is szaladt egy 90 ezres büntetésbe.

Már korábban hallani lehetett arról, hogy különleges felderítőkocsikat vetett be a rendőrség, erről egyenesen a hatóság számolt be még tavaly a honlapján. Akkor még csak az volt ismert, hogy Nagykanizsán és Keszthelyen, valamint en bloc a zalai utakon cirkálnak olyan Audik, melyek első blikkre sima civil kocsiknak tűnnek, belül viszont spéci felszereléssel figyelik a közlekedőket.

A rendőrség akkori tájékoztatása szerint a kémkocsik elsősorban a kiemelt szabálysértéseket – záróvonal átlépése, elsőbbség meg nem adása, tilosban áthajtás, irányjelzés elmulasztása, szabálytalan sávváltás, illetve előzés – figyelik és dokumentálják.

Mostanra megszaporodtak a magyar utakon az ilyen rendőrautók – írja a Hegylakók motoros magazin. A lap egy napokban közölt cikke szerint két olvasó is jelezte, hogy megtapasztalták a módszert, mely elsősorban Ausztriában és Németországban volt honos eddig.

„A módszer nagyjából ugyanaz, mint tőlünk nyugatra: huzamosabb ideig követik a gyanútlan bukósisakost, majd amikor már elég bizonyítékot rögzítettek az elkövetett szabálysértés(ek)re, akkor megelőzik, és a lesötétített kocsiban felkapcsolják a piros-kék villogót.

A beszámolók szerint főként az autópályákon, gyorsforgalmi utakon bukkannak fel a jellemzően fehér Audik, Fordok és Mercedesek, de jelen vannak például a megannyi baleset miatt hírhedté vált 8-as úton is.”

– írja a cikk. És hogy ez mennyire így van, azt egy motoros panaszolta el nekik, akit a 8-as főúton, a litéri elágazásnál büntettek 90 ezer forintra egy hófehér Audiból.

A lap szerint nem csak fehér Audiktól kell tartani: Debrecenben egy jelöletlen, hófehér Astrából is rendőrök pattantak elő, máshol egy szürke, polgárinak látszó J-s Astra lesett a szabályszegőkre, de a cikk szerint már egy Mercedest is láttak rendőrségi kémautóként funkcionálni.

Fotó: Hegylakók

A lap megjegyzi, nem minden esetben büntettek a hatóság munkatársai, volt, hogy csak figyelmeztettek.

Szóval ha valaki gyanúsan rád tapad, ne kezdj el tőle elszakadni, engedd szépen el, miközben úgy betartod a szabályokat, mint egy KRESZ-szel álmodó kisangyal.

Civil rendőrautó (Vezda László/Police.hu)