Fotó: Bored Panda/Instagram/meowmeix

10 tipp, amitől egy csapásra megindul a súlycsökkenés

A fogyás nem kis meló, hisz egy fogyókúrához rengeteg elkötelezettségre és kemény munkára van szükség, nem beszélve a millió kísértésről, amelynek ellent kell állnunk nap mint nap. A megfelelően megválasztott ételekkel és pár perc extra ráfordítással viszont plusz kalóriák százától kímélhetjük meg magunkat. Megmutatjuk, hogyan.

Amanda Meixner táplálkozási guru komoly online közösséget toborzott maga köré az általa kidolgozott módszer követőiből – olvasható a Bored Panda cikkében. Amiben ő többet mutat a többi hasonló, fogyókúrás influencerhez képest, az az, hogy étkezési tippjeit és tanácsait átlátható és az összehasonlítást megkönnyítő infografikák segítségével mutatja be.

A módszer sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy az Instagramon már 700.000 követnél jár.

Mivel a napi apró „kalória-megspórolások” összeadódnak, így érdemes a kicsire is adni. A táplálkozásunkba beiktatott csereételek pedig nemcsak a derékméretünkre, de az egészségünkre is jó hatással lesznek. Meixner egészséges alternatívákat mutat az egyes fogásokra, nasikra, italokra, az összehasonlítást pedig képekkel teszi még szemléletesebbé. Így ha plusz inspirációt keresünk egy új és átgondolt diéta összeállítására, érdemes áttekinteni a lenti listát.

#1. Egészséges alternatívák, amelyeket érdemes beiktatni a táplálkozásunkba

Egy tábla tejcsokoládé 44 gramm szénhidrátot tartalmaz, amelyből 41 gramm cukor, elfogyasztásával pedig 370 kalóriához juttatjuk a szervezetünket. Ezzel szemben az étcsokoládé csupán 13 gramm szénhidrátot tartalmaz – ebből 6 gramm a cukor –, a kalóriatartalma pedig 250 ccal. Máris spóroltunk 120 kalóriát, nem is beszélve arról, hogy a glikémiás indexünk sem ugrik az egekbe.

Fotó: Bored Panda/Instagram/meowmeix

A napraforgó– és repceolaj magasan feldolgozott élelmiszernek számít, hiszen míg a magokból a boltok polcáról levehető étolaj lesz, magas hőmérsékleten dolgozzák fel, finomítják és szagtalanítják, a folyamat hatására pedig jelentősen veszít az omega-3 zsírsav tartalmából. Ezzel szemben az extra szűz olívaolaját hidegen sajtolják, és nem használnak vegyszereket a finomításra, így az megőrzi az értékes tápanyagait.

Csupán egy negyed bögrényi tejföl hozzáadásával 40 kalóriával és 6 gramm zsírral lesz „gazdagabb” az étel, az értékes tápanyagok tekintetében viszont ne számítsunk sok jóra. Helyettesítőként a guacamolét (avokádóból készült szósz) javasolja Meixner, mely antioxidánsban, káliumban és telítetlen zsírsavakban gazdag, és 4 gramm rostot tartalmaz.

#2. 590 kalória vs. 590 kalória

Egyetlen ital vs. egy teljes főétkezés:

Fotó: Bored Panda/Instagram/meowmeix

#3. Válassz nasit okosan!

Okos választás: 1 csésze ananász, fél csésze áfonya, 2 evőkanál gránátalma vs. 15 db zselécukorka:

Fotó: Bored Panda/Instagram/meowmeix

#4. Hogyan kezdjünk fogyókúrázni

Ami nem működik: minél kevesebbet enni. Ami működik: megfelelő energiabevitel.

Fotó: Bored Panda/Instagram/meowmeix

#5. Egyél csokit, de fegyelmezetten!

Ha rád tör a csokiéhség, azt gondolhatod, jobban jársz, ha inkább mindenféle egészséges nassolnivalóval tömöd tele magad, mert minden jobb, mint az édesség. Hát, nem. Ha csokit szeretnél enni, egyél csokit, de tudd, hogy hol a határ. Mutatjuk, mennyire túl tudod enni magad magokkal és mindenféle könnyed cuccal, ha nem figyelsz.

Fotó: Bored Panda/Instagram/meowmeix

#6. Köss kompromisszumokat, pár csere a bűnös csemegéknél, és máris nem annyira bűnösek

Nem is gondolnád, hogy pár egyszerű arany középút mennyit tesz az egészségedért. Chips helyett válassz popcornt, kávéitalodat alakítsd kevésbé cukrossá, a hamburgerből pedig felejtsd ki a bucit, és rengeteg kalóriát megspórolsz:

Fotó: Bored Panda/Instagram/meowmeix

#7. Rizs és rizs közt is van különbség

Ha eddig sima fehér rizst fogyasztottál, térj át a barnára. Egy kicsivel alacsonyabb a kalóriatartalma, ráadásul a glikémiás indexe is a bányászbéka feneke alatt van.

Fotó: Bored Panda/Instagram/meowmeix

#8. A műzliszelet rossz, értem?

Ha bekapsz egy műzliszeletet abban a hitben, hogy most egészségesen étkeztél, szólunk, hogy nem így tettél. Egyél inkább egy kocka étcsokit és egy tucat mandulát, rögtön nyolcszor annyi rostot viszel be a szervezetedbe, cserébe pedig csak a cukor negyedével bombázod meg magad.

Fotó: Bored Panda/Instagram/meowmeix

#9. Üzenj hadat a mesterséges nyalánkságoknak

Az ördög a részletekben lakozik – szokták mondani, és ez nincs másképp a nasik tekintetében sem. Ha a bármilyen csokiszeletet két kocka étcsokira, a bolti mogyoróvajat házilag készített mogyoróvajra (amihez csak egy daráló és egy marék mogyoró kell), a gyümölcsös szeletet pedig igazi gyümölcsre cserélsz, a tested meghálálja.

Fotó: Bored Panda/Instagram/meowmeix

#10. 84 gramm cukor és 84 gramm cukor közti különbség

Fontos, hogy tudd, mivel mennyi cukrot fogyasztasz el. Egy könnyed délutáni ital/epres smoothie annyi cukorral tolhat meg, mint egy hatalmas adag eper.

Fotó: Bored Panda/Instagram/meowmeix

+1: Engedj néha a kísértésnek!

Nem lehet az év 365 napján, a nap 24 órájában szögmérővel megszerkesztve étkezni, ezt el kell fogadnod. Emellett néha engedned kell a kísértésnek ;)

Fotó: Bored Panda/Instagram/meowmeix

Fotó: Bored Panda/Instagram/meowmeix