Holdfogyatkozás

Jön az évszázad leghosszabb holdfogyatkozása, és, persze, a világvége

Július végén a 21. század leghosszabb holdfogyatkozását figyelheted meg te is: égi kísérőnk közel két órán át rejtőzik majd bolygónk árnyékába. És természetesen vannak, akik szerint eljő a világvége – megint.

A holdfogyatkozás július 27-én kerül sor, a 24.hu szerint a Hold 103 percig lesz majd a Föld árnyékában, és Ausztráliából, Ázsiából, Afrikából, Európából, valamint Dél-Amerika nagy részéről megfigyelhető lesz a jelenség. Ennél hosszabb idejű holdfogyatkozásra nem lesz több példa ebben az évszázadban.

Ha a holdfogyatkozás közben a Nap fénye a légkör molekuláin visszaverődve jut el a Holdra, az égites vöröses színezetet kap. Ilyenkor vérholdnak szokták hívni közvetlen szomszédunkat, és természetesen mindenféle baljós dolgot szoktak társítani hozzá az emberek.

Vannak, akik egyenesen a világvégét várják a mostani holdfogyatkozástól. Két amerikai, keresztény lelkész, John Hagee és Mark Blitz korábban előállt egy olyan világvége-elmélettel, melyben fontos szerepet kap a vérhold.

Szerintük 2014 áprilisában kezdődött egy ciklus, mely a világ végét jelzi. Négy, egymást követő teljes holdfogyatkozás figyelhető meg szerintük, ez pedig az apokalipszis közeledtét jelzi. Bár az általuk emlegetett ciklusnak már rég vége van, a Mirror szerint a mostani fogyatkozás előtt megint elkezdett keringeni a „próféciájuk”.

Holdfogyatkozás