Ezreket kell fizetni Edelényben, ha indokolatlanul háborgatod az orvosi ügyeletet

Ezreket kell fizetni Edelényben, ha indokolatlanul háborgatod az orvosi ügyeletet

Akár 8000 forintot is elkérhetnek a borsodi Edelény ügyeletén attól, aki az ügyeletes orvos szerint indokolatlanul veszi azt igénybe, pénzbe kerül továbbá az indokolatlan házhoz hívás is. Az új gyakorlat törvénytelen, az ügyben vizsgálat is indult.

A változásról Edelény önkormányzata a Facebookon értesítette a lakosságot, a posztot a Borsodi Hír szúrta ki.

E szerint a jövőben térítési díjat kell fizetnie annak, aki kényelmi szempontból veszi igénybe az edelényi orvosi ügyelet ellátását. A javaslatot beterjesztő dr. Bárány Miklós, az ügyeleti szolgálat vezetője a szeptember 20-i képviselő-testületi ülésen elmondta: az utóbbi időben 60-80 százalék azok aránya, akik valójában nem is szorulnak sürgősségi ellátásra, csak például gyógyszert akarnak íratni, és nem akarják kivárni a sort napközben a rendelőben. Az ügyeleti ellátás indokoltságát a mindenkori ügyeletes orvos fogja megállapítani. Az ellátási területén élők számára a térítési díj 2000 forint lesz, az azon kívül lakóknak 4000, külföldieknek 8000 forint – áll a posztban.

A témában a Népszava is közölt cikket. E szerint a fentieken kívül külön összeget szednek még az indokolatlan házhoz hívásért is. Ez a körzethez tartozó mintegy 16 falu lakosának 3000, a körzeten kívülieknek 5000, a külföldieknek pedig 10 ezer forintba kerülhet.

A Népszava szerint a borsodi kisvárosban egy vállalkozás viszi az alapellátási ügyeletet az önkormányzat megbízásából. Ezért 4,15 millió forintot kapnak havonta, az orvosi ellátást pedig az egészségbiztosító téríti a szolgáltatónak.

A lap azt írja, a fenti díjak teljesen törvénytelenek, az ügyben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal eljárást indít. A Népszava más forrásból úgy értesült, hogy a hatóságok már közvetlenül is kértek információt az ügyletről az edelényi polgármestertől, Molnár Oszkártól.