Fotó: Facebook/BM OKF

Brillíroztak a magyarok a mentőkutyás világbajnokságon – fotók

Ljubjanában jártak a hazai mentőkutyások a napokban, hogy összemérjék tudásukat a világ elitjével az IRO Mentőkutya Világbajnokságon. A magyarok szép sikerekkel térhettek haza a szlovén fővárosból.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Facebook-posztja szerint szeptember 18-23. között rendezték meg Ljubljanában a 24. IRO Mentőkutya Világbajnokságot. A rendezvényen három kontinens huszonöt országának hatvan csapata, összesen százharmincnégy versenyző romkutatásban, nyomkövetésben és területkutatásban mérte össze tudását a nemzetközi bírói gárda előtt.

Fotó: Facebook/BM OKF

Fotó: Facebook/BM OKF

A világversenyre négy hazai szervezet kutyái és kutyavezetői utaztak – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Mint írták, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Leczki Sarolta és Karma, illetve Erdélyi Judit és Ispán, a Kutyákkal az Életért Alapítványt Gazdagné Novák Mária és Zizi, valamint Dobák László és Pedró, a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálatot Balázs László és Symba, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesületet pedig Vida Zsuzsanna és Atlas, valamint Csóka Gabriella és Zoé képviselte. A magyar párosok közül hat romkutatásban mérette meg magát, egy team pedig területkutatásban indult.

Fotó: Facebook/BM OKF

A kutyáknak és vezetőiknek a pályamunka során fegyelmező és ügyességi gyakorlatokat kellett megoldaniuk, maximum száz pontért – mesélt a versenyről Pinkóczi Diána, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület vezetője. Egyebek mellett mozgó hordóhídon kellett a kutyának megállnia, áthaladnia, de volt kúszásos feladat is, az úgynevezett létrázásos gyakorlatnál pedig azt bizonyította az állat, mennyire képes nyugodt maradni, ha amin áll, mozog, illetve mennyire tudja koordinálni a testét, különösen a hátsó lábait.

Fotó: Facebook/BM OKF

Az úgynevezett szabadon követésnél lövések leadásával is nehezítették a versenyzők dolgát, a távolról irányíthatóságot felmérő feladatnál pedig olyan is előfordult, hogy a kutya nem is látta azt a három asztalt, ahová a pályabíró által meghatározott sorrendben, a vezetője utasítására oda kellett mennie és fel kellett ugrania, akkora volt a ljubljanai köd.

Fotó: Facebook/BM OKF

A romkutatás a feltételezés ismertetésével indult. A házigazdák térkép helyett ezúttal egy makettel ábrázolták a kutatásra váró területet. A feltételezés szerint 7,2-es földrengés rázta meg a környéket, házakat döntve össze, de egy beomlott alagútról is szólt a történet, ott autó, teherkocsi és busz is csapdába esett.

Fotó: Facebook/BM OKF

Fotó: Facebook/BM OKF

Legfeljebb harminc percük volt arra, hogy megkeressenek három embert, méghozzá olyan taktika alapján, amelyet a helyzet ismertetésekor a versenyzők felvázoltak a pályabíróknak. Az ítészek egyébként a szokásos szakmai szempontok mellett azt is figyelték, mennyire tartja magát a kutyavezető az elmondott taktikához. A romkutatásért a párosok maximum kétszáz pontot szerezhettek.

Fotó: Facebook/BM OKF

A mentőkutyás világbajnokságon szép magyar siker született: romkutatásban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kutyás kereső szolgálatának munkatársa, Leczki Sarolta c. tű. főtörzszászlós és Karma, a malinois 282 ponttal a második helyet szerezte meg, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület párosa, Csóka Gabriella és Zoé (malinois) pedig egyetlen ponttal lemaradva a dobogóról, 278 ponttal a negyedik helyen végzett. Mindkét kutyás team egyben tagja a HUNOR hivatásos mentőszervezetnek is.

Fotó: Facebook/BM OKF

Fotó: Facebook/BM OKF