Cidri: mínusz 3 fok lehet szerdán

Cidri: mínusz 3 fok lehet szerdán

Már csak az emléke van az őszi nyárnak, a két hullámban érkezett lehűlés véget vetett a jó időnek. Olyannyira, hogy kedden már fagypont alatt volt néhány helyen a hőmérő, szerdán pedig ennél is hidegebbre van kilátás.

A fagyok érkezéséről már tegnap cikkeztünk. Az hideg idő előfutára már keddre virradóan ideért, az Időkép szerint helyenként az Északi-középhegység völgyeiben és az Őrség mélyebben fekvő tájain már előfordult gyenge fagy, Bereten -0,4, Mihálygergén -0,5 fokot mutatott a hőmérő.

Az időjárásportál szerint a szerda még ennél is fagyosabban indulhat. A hég harmadik napjának hajnalán a derült égbolt alatt a szél is országszerte lecsendesedik, így sokfelé fagypont közelébe zuhanhat a hőmérséklet, talajon nagy területen fog fagyni.

Két méteres magasságban is több helyen várható 0, -1, főként az Északi-középhegység és a délnyugati országrész völgyeiben, valamint a Kiskunság és a Nyírség mélyebben fekvő tájain akár -2, -3 fok is.

A prognózis szerint csütörtök reggel is többfelé lehet talajmenti fagy, egy-két völgyben továbbra is 0, -1 fok várható. Péntekre a fagyveszély jelentősen csökken, bár a mélyebben fekvő tájakon még ekkor is előfordulhat hajnalban talajmenti fagy.

A fagyszezon kezdetére az Országos Meteorológiai Szolgálat is figyelmeztetett a Facebook-oldalán. Honlapjukon azt írták, a Kárpát-medence fölé nyugat felől anticiklon húzódik, ezért jelentősen gyengül a légmozgás, a hazánkat elárasztó hideg levegő nyugalomba jut. Többfelé talajmenti fagyra, deres tájra ébredhetünk szerda reggel, és a fagyzugos helyeken a derült ég alatt akár a napi hidegrekord is megdőlhet.