Így nézhet ki az objektum (fotó: Wikipedia.org)

Ma kiderülhet, hogy idegen űrhajó volt-e a Naprendszeren kívülről jött aszteroida

Magyar idő szerint este kilenckor eldőlhet, hogy kozmikus vándorúton lévő szikla vagy egy idegen civilizáció űrhajója volt az Oumuamua aszteroidaként azonosított objektum.

Az Oumuamuát idén októberben fedezték fel, különlegessége, hogy ez az első olyan ismert objektum, mely a Naprendszeren kívülről érkezett hozzánk. Nem kicsi: 400 méter hosszú és 40 méter széles, és így nézhet ki:

Így nézhet ki az objektum (fotó: Wikipedia.org)

Az Oumuamua 138 ezer kilométer per órás sebességgel vágtatott el a Föld mellett még októberben, de a legnagyobb sebességet a Nap közelében érte el, ott 314 ezer kilométer per órás sebességre gyorsult. Nem marad a Naprendszerben, azt 2020 körül hagyja el.

A formája rendkívül szokatlan, túl hengeres, emellett színe vöröses, eszerint nincs rajta por, anyaga nagy sűrűségű szikla vagy fém lehet. A csillagászok szerint a szivarszerű forma és a nagy sebesség miatt nem zárható ki az, hogy nem egy mesterséges objektumról van szó.

Hogy nem egy idegen civilizáció űrhajója/szondája/bármije, az december 12-én, magyar idő szerint dőlhet el – írta a 444.hu az Independentre hivatkozva.

A cikk szerint ekkor ugyanis a nyugat-virginiai Green Bank űrteleszkóp teljes figyelmét az objektumnak szenteli. Ha nem űrhajó, az sem baj, mivel egy, a lap által idézett kutató, Andrew Siemion szerint nagyon ritka, hogy egy ennyire gyorsan mozgó meteort meg tudnak figyelni a Naprendszerben.

Így nézhet ki az objektum (fotó: Wikipedia.org)