Jogerős: börtönbe csukják Fülöp kutya kegyetlen kínzóit

Jogerős: börtönbe csukják Fülöp kutya kegyetlen kínzóit

Jogerősen nyolc-nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a kutyájuk megkínzásával vádolt nagycserkeszi párt pénteken a Nyíregyházi Törvényszék.

A törvényszék mostani ítélete a tavaly novemberben, első fokon kiszabott négy-négy hónap fogházbüntetést súlyosbította a másodfokú bíróság, amely egyebekben helybenhagyta a korábban meghozott határozatot.

Amint azt a HVG az MTI nyomán írta, az egymással élettársi kapcsolatban élő, négy gyermeket nevelő vádlottak keverék kutyájukat kölyökkora, 2015 áprilisa óta tartották házuk udvarában. A kutya nyakára úgy kötötték rá kötelet, hogy az már a felhelyezéskor is túl szoros volt. A zsinór kétéves koráig volt a kutya nyakán, és a nyakmozgató izmokat a nyak mindkét oldalán teljesen elvágta.

Emiatt szegény kutya feje a többszörösére dagadt. Végül egy ismeretlen bejelentő értesítette a mezőőrt, majd az önkormányzatot, így derült ki, hogy micsoda leírhatatlan körülmények között tartják az állatot.

A rendőri intézkedés időpontjában a kutya nyakán már csak egy körülbelül fél centi vastag szövet takarta az állat nyelőcsövét, légcsövét és az artériáit. A családtól végül az Állatbarát Alapítvány és az állatvédők mentették ki a rendkívül rossz állapotban lévő kutyát, de már nem lehetett rajta segíteni: az ápolás ellenére néhány héttel később elpusztult.

A másodfokú bíróság szerint a vádlottak súlyosan megsértették az állattartásra vonatkozó rendelkezéseket. A nyilvános tárgyaláson egyikük nem voltak ott, de az elsőrendű vádlott írásban benyújtott beismerő vallomásában elismerte: ő kötötte rá kölyökkutyájuk nyakára a szoros zsinórt.

A törvényszék megállapítása szerint a vádlottak kirívó, kegyetlen magatartása kizárja minden más büntetési nem alkalmazását, és azt is, hogy a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre felfüggesszék – áll a cikkben.