Nagy gáz van a civil rendőrautókban mérő traffipaxokkal

Nagy gáz van a civil rendőrautókban mérő traffipaxokkal

Lapértesülés szerint már évekkel ezelőtt leselejtezték azokat a traffipaxokat, melyeket a rendőrség a jelölés nélküli, lesből, hátulról mérő és büntető rendőrautóiban használ. A jelek szerint a hatóság úgy gondolta, hogy mégis jók még azok.

Az elmúlt napokban hatalmas vihart kavartak azok a híradások, melyek jelöletlen, ránézésre civil rendőrautókról szóltak, melyekkel menet közben mérnek és bírságolnak a törvény éber őrei.

Olyannyira felkorbácsolódtak az indulatok, hogy a rendőrség egy sajtóközleményt volt kénytelen kiadni, melyben részletesen elmagyarázták, hogyan is működik ez a „kémautózás”, és egy videót is mutattak arról, mit lát a kocsi akció közben.

A 24.hu szerint azonban van egy kis gond a kocsikban használt traffipaxokkal.

Jelesül az, hogy már nincs rájuk hitelesítési engedély, a berendezéseket évekkel ezelőtt leselejtezték, mert az országos Véda-hálózattól eltérően nem képesek online továbbítani a gyorshajtókról készült videofelvételeket.

A zárt adathálózatot azért fejlesztettek ki, hogy biztonságos legyen az adatkezelés, és ne lehessen belenyúlni a rendszerbe. A most ismét hadrendbe állított traffipaxok (a 2000-res évek elején fejlesztett FámaLézerek) esetén viszont a videókat SD kártyán keresztül, manuálisan lehet kártyaolvasóval rendelkező számítógépre vinni. A nevezett berendezésből mintegy 100 darab került anno hazánkba, de a jogszabályi változások miatt leselejtezték őket.