Az M1-es autópálya (fotó: Wikipedia.org)

Rendesen megdrágul az autópálya-matrica ősztől

Mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ha felmerészkednél az autópályára: októbertől megemelik az autópálya-matrica árát, januártól pedig az e-útdíjért is többet kell majd fizetned.

Minderről Gulyás gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt pénteken a kormányinfón. Elmondta, forrásokat kell biztosítani az alsóbbrendű utak felújítására. Ezek részben rendelkezésre állnak az általános tartalékban, és ha nem lesz jövőre rendkívüli esemény, akkor a tartalékból mintegy 150 milliárd forintot a faluprogramra fordítanak.

Ám további forrásokra is szükség van az útfelújításra, ezért – miután 2013-tól nem volt emelés, így inflációarányosan – január 1-jétől mintegy 5,8 százalékkal emelkedik az e-útdíj, a plusz bevétel pedig – közvetett formában, az uniós szabályokat betartva – egy „falusi útalapba” fog befolyni, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a legkevésbé fejlett falusi útszakaszokat felújítsák – idézte Gulyást az MTI.

Azt is elmondta, hogy a 10 napos autópálya-matrica ára október 1-jével 2975 forintról 3500-ra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a folytatásban 17 százalékkal kell majd többet fizetned ugyanazért a matricáért.

Az M1-es autópálya (fotó: Wikipedia.org)